Fase 3 – De vraagstelling

Een onderwerp van het onderzoek, geplaatst in je aangebrachte kaders, laat zich leiden door onderzoeksvragen. Niet is zo belangrijk als het opstellen van de juiste vragen, een goed doordachte en afgebakende vraagstelling, welke je zullen leiden tijdens je onderzoek. Hieronder vind je de tips die je in de vraagstelling fase in acht kunt nemen:

  • Vlak dit onderdeel niet uit. Deze onderzoekvraag, de vraagstelling, die helder en volledig de kern van het onderzoek zal raken, moet je oppakken en door je gehele onderzoek leiden. Wees dus niet vaag in je vraagstelling, zodat je vanaf het begin goed te werk gaat. Achteraf zul je veel profijt hebben van een goed geformuleerde vraagstelling. Na het opstellen van de vragen en assumpties, is het verstandig om deze alvast in een bepaalde vorm te gieten. De inhoudsopopgave kan alvast globaal opgesteld worden. Houd hierbij ook rekening met de opzet van je onderzoek en op welke wijze je dient uit te voeren.
  • Zorg dat je vraag leidt tot een interessant onderzoek. Een aantal studenten ervaren het probleem dat ze een heel interessant onderwerp hebben gekozen, waarbij ze niet tot een onderzoekbare vraagstelling kunnen komen. Dit werkt zeer demotiverend.
  • Zorg ervoor dat in je vraagstelling niet je eigen mening wordt verkondigd. Daarnaast dien je je vraagstelling zo feitelijk mogelijk te houden en niet aan te sturen op meningen.
  • Maak op basis van je vraagstelling en voorlopige inhoudsopgave een werkplan. Dit werkplan zal je door het gehele traject begeleiden. Houd jezelf aan het werkplan. Hierbij komt enige discipline om de hoek kijken.
  • Zorg ervoor dat dit werkplan ruimte geeft tot uitloop. Bijna iedereen die een scriptie schrijft krijgt te maken met onverwachtse zaken die meer tijd vragen dan gepland. Laat je werkplan hierop anticiperen.

Categoriën:

Scriptietips
Geen Reacties op “Fase 3 – De vraagstelling”

Geef een reactie