Fase 5 – Het schrijven van een scriptie

Voorkomend uit het onderzoek, kun je met je gegevens aan de slag en start het daadwerkelijke schrijven van de scriptie. In deze fase van het schrijven van je scriptie, plaatsen we zowel het schrijven van je conceptversie van je scriptie tot het herschrijven van deze versie. Hieronder vind je de tips die je in deze laatste fase in acht kunt nemen:

  • Een zeer handige site van de Universiteit van Leiden waarin zij een stuk hebben geschreven over de geheimen van het productief schrijven.
  • Begin nooit met de inleiding van je scriptie. Begin altijd met de hoofdstukken waar je al een redelijke gedachte bij hebt. Ga deze eerst schrijven, zodat je scriptie langzaam aan vorm gaat krijgen.
  • Af en toe de scriptie even los laten is niet verkeerd (om even je gedachten er over te laten gaan), toch dien je in een straf tempo door te werken aan je scriptie. Oftewel, niet te lang laten liggen, maar blijf voordurend aan je scriptie werken
  • Wanneer je je scriptie (thesis) in het Engels dient te schrijven, is het handig om geen woorden als but en also te gebruiken. Dit komt niet wetenschappelijk over en bovendien verlaagt het het niveau van je scriptie. Om synoniemen hiervoor te vinden, kun je deze site bezoeken. Daarnaast heeft deze site een goede digitale woordenboek functie.
  • Wees niet te kritisch op je eigen werk, vooral niet in het begin (conceptversie van je scriptie). Kritisch zijn kun je verderop in het proces, laat het je niet hinderen.
  • Wanneer je een blokkade hebt tijdens het schrijven van je scriptie, neem even afstand (koffie drinken met studiegenoten doet wonderen) en dwing jezelf daarna om weer verder te gaan. Heb hierbij niet te veel medelijden met jezelf. Het is jouw scriptie, jouw resultaat
  • Wanneer je aan een groot hoofdstuk begint is het zeer aan te raden om in steekwoorden aan te geven waar dit deel van je scriptie over gaat en hoe je gedachten hierbij zijn. Dit zal je veel houvast geven, zeker ook omdat de kans klein zal zijn dat je een groot hoofdstuk in een dag zult schrijven. Doordat je de draad hierdoor later weer zult moeten oppakken, is het zeer handig dat je de lijnen wel alvast had uitgelegd en hierdoor zul je snel weer in je verhaal komen.
  • Geef niet klakkeloos een overzicht aan theorieën. Zorg altijd dat de verbanden tussen deze theorieën duidelijk zijn en benoem ze. Geef ook aan waarom je hebt gekozen voor een bepaalde theorie.
  • Schrijf er op los! Dit wil niet zeggen dat je meer uit je nek moet gaan lullen, maar wees in deze fase niet kritisch op je teksten. Dit kan allemaal bijgewerkt worden in een latere fase. Hier is het van belang je gedachten op papier te zetten.
  • Wanneer je alle hoofdstukken van je scriptie hebt geschreven is het moment voor de inleiding gekomen. Begin hier ook niet eerder mee!
  • Wanneer je je conceptversie gaat herschrijven, loop dan altijd de clausale verbanden langs. Bestaan ze wel degelijk en sluit je hiermee andere zaken uit?
  • Zorg altijd dat je aan het eind van je hoofdstukken aangeeft waar je vervolgens mee zult verder gaan. Dit hoeft niet heel uitgebreid, maar zorg wel dat je hiermee de leesbaarheid van je scriptie weer opkrikt.

Categoriën:

Algemeen
Geen Reacties op “Fase 5 – Het schrijven van een scriptie”

Geef een reactie