Algemene scriptie tips

Sommige scriptie tips voor je scriptie gelden voor elke fase van het schrijven van je scriptie waar je in zit. Deze tips worden onder deze rubriek daarom naar voren gehaald.

 • Checklist voor het schrijven van een scriptie, opgesteld door de Universiteit van Leiden.
 • Maak duidelijke afspraken met je begeleider en zorg dat je deze ook (in het geval van misverstanden of onenigheid) kunt aantonen. Afspraken mailen is daarom een goede suggestie. Zal voor beide partijen zeer verhelderend werken. Leg zo snel mogelijk je plan van aanpak neer bij je begeleider, zodat hij weet wat je wilt gaan doen.
 • Sla je werk voldoende op. Zorg ervoor dat je de laatste versie waar je mee werkt altijd twee maal op verschillende locaties is opgeslagen. Jezelf deze laatste versie mailen is ZEER aan te raden. Daarnaast is een kopie bij de instelling ook zeer aan te raden.
 • Doe mee aan scriptieprijzen! De prijzen zijn goed en de roem zal je ook niet misstaan! Klik hier voor een overzicht van alle belangrijke scriptieprijzen!
 • Verlies nooit je eigen tijdsplanning uit het oog. Hier komt discipline om de hoek kijken. Aangezien je in de meeste gevallen de tijdsplanning zelf hebt opgesteld, kun je jezelf niet hard genoeg dwingen om je hier aan te houden.
 • Af en toe de scriptie even los laten is niet verkeerd (om even je gedachten er over te laten gaan), toch dien je in een straf tempo door te werken aan je scriptie. Oftewel, niet te lang laten liggen, maar blijf voordurend aan je scriptie werken.
 • Wees niet te kritisch op je eigen werk, vooral niet in het begin (conceptversie van je scriptie). Blijf daarentegen wel open staan voor feedback. Feedback is van groot belang voor de kwaliteit van je scriptie.
 • Wanneer je een blokkade hebt tijdens het schrijven van je scriptie, neem even afstand (koffie drinken met studiegenoten doet wonderen) en dwing jezelf daarna om weer verder te gaan. Heb hierbij niet te veel medelijden met jezelf. Het is jouw scriptie, jouw resultaat!
 • Behoud het tempo. Laat je scriptie niet te lang op de plank liggen. Betrap jezelf op het verzinnen van smoesjes om niet aan de bak te hoeven. Probeer er dagelijks mee bezig te zijn, al is het maar heel kort.
 • Kritiek is goed! Wees altijd dankbaar voor de kritiek die je krijgt. Wees hier dus niet bang voor. Wees daarom tijdens het schrijven van de scriptie ook niet bang voor het maken van fouten. Mensen die kritiek geven, zijn geïnteresseerd in je werk en willen je helpen.
 • Stop tijdig en trek zeker geen nachten door. Probeer er voor te zorgen dat je stopt wanneer je een goed gevoel over je scriptie hebt. Dit zal er voor zorgen dat je de volgende keer weer met frisse moed aan de slag kunt. Daarnaast is het ook goed om enkele steekwoorden te noteren, welke je in staat stellen om op de volgende dag de draad weer snel en goed op te pakken.
 • Zorg ervoor dat er geen plagiaat in je scriptie zit, gebruik deze vijf stappen om makkelijk plagiaat te voorkomen.

De top drie tips voor het schrijven van je scriptie volgens Snelafstuderen.nl

 1. Manage je begeleider! Ga op professionele en proactieve manier om met je begeleider: kom op tijd, houd je aan al je afspraken en lever alleen tekst in die foutloos is geschreven.
 2. Doe meer dan samenvatten. Een literatuuroverzicht is meer dan een opsomming van samenvattingen. Leg een link tussen de artikelen en maak een tabel met verschillen en overeenkomsten.
 3. Creëer een productieve omgeving. Bedenk dat een scriptie schrijven een zware klus is. Als je er zomaar instormt kun je jezelf verliezen. Zorg dus voor een goede werkplek (zonder telefoon en e-mail), bewaak je bioritme en schakel anderen in om je te helpen.

Voor meer scriptietips en stappenplannen zie het boek Snel afstuderen! – stap voor stap naar een geslaagde scriptie.

Categoriën:

Algemeen
Geen Reacties op “Algemene scriptie tips”

Geef een reactie